Wat is een taalcoach

Een taalcoach is een vrijwilliger die in principe een keer in de week afspreekt met de taalvrager (ongeveer 1 tot 1,5 uur). Een taalcoach hoeft geen onderwijsachtergrond te hebben. Iedereen die het leuk vindt om een anderstalige te helpen en zelf goed Nederlands spreekt, kan taalcoach worden.
Ook jonge mensen kunnen uitstekend als taalcoach functioneren.

Een taalcoach gaat met de taalvrager aan zijn taalvraag werken. De invulling hiervan is afhankelijk van de eigen creativiteit van de taalcoach. Heeft de taalcoach hulp nodig, dan heeft het kernteam boeken en lesmethoden ter beschikking.

Hoe ga je aan de slag als taalcoach

   Het begint met een aanmelding. Dat kun je doen op deze website. Na de aanmelding neemt een coördinator contact met je op voor een intakegesprek. In dit gesprek krijg je meer informatie over onze werkwijze en worden je wensen en mogelijkheden besproken.

Na het gesprek gaat de coördinator op zoek naar een geschikte match met een taalvrager.

Is die match gevonden, dan volgt er een koppelingsgesprek. Dit is een eerste kennismaking tussen jou en je taalvrager. De coördinator begeleidt dit gesprek. Tijdens het koppelingsgesprek maak je de eerste afspraken. Je spreekt bijvoorbeeld een tijdstip en een locatie af. Hierna ga je met de taalvrager aan de slag. Vervolgafspraken maak je dan onderling.

Waar zijn de taalontmoetingen?

Samen met de coördinator en de taalvrager kies je een plek waar je de taalvrager wekelijks ontmoet. Dit kan bijvoorbeeld in de Bibliotheek zijn of in een Huis van de Wijk. Soms gaat de taalcoach naar de taalvrager thuis. Maar je hoeft niet altijd binnen te zitten! Je kunt er ook voor kiezen om iets actiefs te doen, zoals wandelen, fietsen of winkelen of naar de markt te gaan. Er zijn vele mogelijkheden om te oefenen met de Nederlandse taal.

Hoe lang duurt een traject?

Een taalkoppel wordt om te beginnen voor een half jaar aan elkaar gekoppeld. Na die periode bekijkt jullie coördinator samen met jullie het resultaat. In overleg besluiten jullie of jullie stoppen of nog eens 6 maanden doorgaan.